Az állványzatok fő elemei, alkatrészei

Jellemzően minden raktári állványrendszer ugyanazokból, vagy vagyon hasonló elemekből épül fel.

Oszlopok

A fő teherviselés az oszlopok feladata, amelyek a szerkezetek legfőbb függőleges elemei.

Ezek általában erős csőből vagy négyszögprofilból készülnek, mivel ezek a profilanyagok jó szilárdsági tulajdonságokkal rendelkeznek kis tömegük mellett.

De természetesen ugyanúgy jelen vannak az egyedileg gyártott, bizonyos típusokra és márkákra jellemző profilok is, az adott cég igényeinek és rendszerének megfelelően kialakított szakaszokkal, lyukakkal, platformokkal. 

Gerendák

A gerendák viselik el a rakomány által kifejtett vízszintes erőhatásokat, vagyis ezekre helyezzük el az árut.

Szintén készülhetnek zártszelvényből vagy egyedi profilkialakítással, de a lényeg, hogy a terhelés következtében ne rogyjanak meg.

Az oszlopokhoz csatlakozhatnak kötőelemek nélkül, préseléssel kialakított fészkekben, de ez elsősorban a kisebb teherbírású állványokra, polcokra jellemző, nagyobb várható terhelés esetén már érdemes, sőt, ajánlott gépészeti kötéssel (csavarokkal, csapszegekkel, csomólemezekkel) tovább szilárdítani a kapcsolódási pontokat. 

Merevítők

A különböző merevítők, keresztelemek az állványszerkezet további szilárdságáért felelnek; részben a teherelosztás, részben pedig a merevítés a feladatuk.
Ezek az elemek a legfontosabb kapcsolódási pontokon kívül tovább biztosítsák a szerkezet szilárdságát, vagyis hogy ne hulljon szét az áru okozta terhelés, vagy ütközés okozta külső behatására.
Ezen kívül valamennyire a megterhelés elvezetésében is részt vesznek, eloszlatják a koncentráltan az állványzatra ható erőket. 

Talpak, biztonsági elemek

Továbbá fontos még megemlítenünk az aljzati elemeket, talpakat, különböző kiegészítőket, védőpaneleket.

Az oszlopok aljára csavarozott vagy hegesztett talpak biztosítják a stabilitást, ugyanis mindamellett, hogy megnövelik a talajjal érintkező felületet, rendszerint ezeken keresztül vannak az állványzatok az aljzathoz rögzítve.

A biztonsági elemeket, burkolatokat az ütközések, balesetek elkerülése érdekében célszerű használni, például a sarokvédőket, melyeket az állvány oszlopai elé lehet a padlóba rögzíteni, és amelyek megakadályozzák, hogy egy figyelmetlen targoncavezető nekisodródjon. 

curryhouse.hu