Egy indiai étteremben ülve is találhatunk diákmunkát

Gyerekként ritkán találkoztam az indiai gasztronómiával. Ez szerintem a kora 2000-es évek magyar családjaira általánosan igaz volt. A világ még nem nyílt meg annyira előttünk és még az is nagy dolognak számított, ha az ember elment egy kínai étterembe, édes savanyú csirkét enni. Mint annyi minden más az életemben, az indiai ételek felfedezése is ahhoz kötődött, hogy felköltöztem a fővárosba. Itt az éttermeknek sokkal szélesebb választéka volt elérhető, ami azt eredményezte, hogy egyre újabb dolgokat próbáltam ki.

Emlékszem, hogy az első időkben még le voltunk nyűgözve attól, hogy minden sarkon van egy kínai. Mivel olcsón lehetett ezeken a helyeken étkezni, ezért gyakori vendégek voltunk. Egy idő után azonban éreztük, hogy nem feltétlen lesz ez jó hosszútávon, plusz sokszor az olcsóságért keményen megfizettünk. Ettől függetlenül maguk a keleti ízek még továbbra is érdekeltek minket.

Valamikor 2018 környékén mehettem el az első, igazi indiai étterembe. Fantasztikus élmény volt. Szokott egy vicc lenni, hogy az angolok irányították egykor a világot és hogy bármilyen fűszert tudtak volna importálni, mégis a gasztronómiájuk elég minimalista maradt. Ezt különösen Indiával kapcsolatban tudom megérteni. Egyszerűen az ízeknek olyan harmóniáját tapasztalhattam meg ezekben az ételekben, amit korábban el sem tudtam volna képzelni. Varázslatos volt a naan kenyér, amit adtak mellé és őszintén, az egész új távlatokat nyitott meg előttem.

Ettől függetlenül évek kellettek ahhoz, mire én is felemeltem a fakanalat és magamnak csináltam indiai ételt. Mindig nagy álmom valamilyen curry elkészítése és az egyik barátom segített nekem beszerezni hozzá az alapanyagokat. Mert nagyon oda kell figyelni arra is, hogy milyen típusú curry fűszert veszünk. Hiszen sokszor ezen múlik az, hogy finom lesz-e az étel. Az első próbálkozásom még nem volt akkora siker, de tanultam a hibákból és már egészen tudok curry-t készíteni úgy, hogy nem is kell a receptes füzetet figyelnem.

Persze a különleges alapanyagok beszerzéséhez pénzre is lesz szükségünk, ezt pedig néha egész nehéz megoldani, mikor még diák az ember. Én is végigjártam a hosszú, kellemetlen köröket, amik a munkakereséssel járnak. Szerencsére azonban a mai világban már nem feltétlenül kell a munkahivatalba mennünk, várva a csodát, hanem használhatunk olyan oldalakat is, mint a topiwork.hu. Ezen a helyen online lehet keresni munkát, ráadásul olyan könnyen, hogy már nem is igazán fogjuk érteni, hogyan tudtunk egy ilyen szolgáltatás nélkül élni korábban. Elég volt csak annyit beírnom a keresőbe, hogy diákmunka budapest és rögtön meg is találtam őket. Nagyon örültem annak, hogy ilyen könnyű elérni az oldalt, ez azonban még semmi volt ahhoz képest, ami ezután fogadott.

Alapjáraton szerintem a munka keresés egy nagyon körülményes, de annál fontosabb dolog. Hiszen sok szempontból ez fogja meghatározni azt, hogy milyen lesz később az életünk. Emellett az is egy kihagyhatatlan tapasztalat, mikor az ember először szerez magának pénzt, amivel azt csinálhat, amit akar. Ilyen magasztos gondolatokkal indultam neki a Topiwork oldalának, ami minden eszközt megadott ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban megtaláljam azt a munkát, ami személyesen nekem van kitalálva. Ezt pedig egy olyan felülettel toldották meg, amit nagyon könnyű kezelni.

Mikor először beléptem az oldalra, rögtön feltűnt, hogy milyen letisztult az egész. A fehér háttér és a legfontosabb menüpontok azonnal segítenek a tájékozódásban. Nem kell idegesítő reklámokat elkattintanunk, vagy zavaró ajánlatokat kerülgetnünk. A Topiwork elsődleges célja valóban az, hogy egy eszközt biztosítson számunkra diákmunka kereséshez.

Az első benyomások már nagyon pozitívak voltak, de nem azért jöttem, hogy gyönyörködjek a webdesign-ban. Mint korábban már mondtam, a Topiwork nem húzza az időnket és rögtön látni fogunk egy diákmunka keresőt. Ez az oldal leghasznosabb funkciója és szerencsére nem is rejtegetik. Korábban már sokszor voltam a munkahivatalban és mindig olyan átláthatatlan volt az egész rendszer. Itt azonban a saját preferenciáink szerint keresgélhetünk, attól függően, hogy mennyire vagyunk tisztában azzal, hogy milyen munkát szeretnénk.

Ha már annyira határozottak vagyunk, hogy biztosra tudjuk a munkakör megnevezését, akkor elég csak a kereső felső részét használni. Nem kell mást tennünk, mint beírni azt, hogy mit szeretnénk dolgozni és rögtön kiderül, hogy a Topiwork-nél elérhető-e ennek kapcsán munka. Én azonban még ennyire nem találtam ki az életemet, úgyhogy segítségre hívtam a különböző szűrők és kategóriák rendszerét. Azt is meg lehet adni, hogy milyen városban akarunk munkát találni, úgyhogy én megadtam a „diákmunka budapest” kritériumokat. Ennek a szűrőnek is nagyon örülök, mivel ez is megszüntet egy csomó irreleváns találatot.

Térjünk azonban vissza a kategóriák rendszerére. Mint már említettem, szerintem ez óriási segítséget tud nyújtani akkor, ha még nem vagyunk teljesen tisztában azzal, hogy mit szeretnénk dolgozni. Főbb címkék alá vannak gyűjtve a hasonló foglalkozások és még ötleteket is kaphatunk az álommunkánkkal kapcsolatban, amire korábban nem is gondoltunk volna. Az egyetemi tanulmányaim miatt én a „műszaki” kategóriát választottam, de még ezen kívül is van rengeteg lehetőség. Nem számít, hogy az ember fizikai, IT, gazdasági, vagy más munkát szeretne végezni, a Topiwork oldalán biztosan meg fogja találni a saját számítását.

De beszéljünk kicsit bővebben arról, hogy mit lát az ember, mikor rákattint a „műszaki” kiírásra. A lenyíló menü egy hosszú listát rejt, amit természetesen ugyanúgy tudunk szűrni, hogy csak a számunkra releváns ajánlatokat mutassa. Ez a része volt talán a legcsodásabb az oldalnak, mivel a munkák egymás alá voltak gyűjtve úgy, hogy a legfontosabb információk már rögtön fel voltak tüntetve. Tehát nem kell azon filóznunk, hogy milyen pozícióra jelentkezünk, vagy merre van a munkavégzés helyszíne, mivel ezeket el tudjuk olvasni a megnevezés alatt.

Amire azonban egyáltalán nem számítottam, hogy még a bérezést sem rejtegetik. Pedig mindenki tudja, hogy munkakeresésnél talán ez a legnagyobb tabutéma. Itt azonban nem kell ettől tartani, mivel a Topiwork tudja, hogy a „diákmunka budapest” keresés végső soron a pénzről szól. És ezzel nincs is semmi gond, hiszen mindenkinek meg kell élnie valamiből. Nekem nagyon tetszett ez az átláthatóság és, hogy nem akartak rejtegetni előlünk semmit. Ha egyébként bővebben kíváncsiak vagytok az adott munkára, akkor csak elég rákattintani a kiírásra és tovább olvashattok róluk.

Miután találtam pár olyan ajánlatot, amik megfeleltek nekem, nem halogattam tovább a döntésemet és jelentkeztem is rájuk. Ez szokott a leginkább reménytelenebb szakasz lenni, a Topiwork-nél azonban nem telt sok időbe, mire visszahívtak. Nemsokára már meg is kaptam az egyik munkát és azóta is nagy örömmel dolgozok ezen a helyen. Hálás vagyok a Topiwork-nek, mert a pénzkeresés mellett a jövőmet is megalapozták.