Incidensem az indiai kajával

Van egy barátnőm, akivel kitaláltuk egy amolyan hagyományt. Minden hónapban kiválasztunk egy napot, amikor elmegyünk valahova enni. Nemcsak akárhová, mindig valamilyen nemzet konyháját kóstoljuk meg. Felváltva, hol az egyikünk, hol a másikunk választja ki a helyet. Legutóbb a barátnőm volt a soros, és ő az indiai kaja mellett döntött. Még sosem kóstoltam, szóval vegyes érzelmekkel vártam azt az estét. Végül elégedetten távoztam. Nem mondom, hogy mostantól az indiai a kedvenc ételek, de finomabb volt és jobban ízlett, mint amire számítottam. Sajnos még aznap éjjel arra ébredtem, hogy fáj a hasam, és onnantól kezdve reggelig elég sűrűn látogattam az illemhelyiséget. Nagyon másra nem gyanakodhattam, mint az indiai ételre. Mivel aludni már nem tudtam, elkezdtem netezni, és akkor láttam néhány hirdetést pl. fürdőszoba felújítással kapcsolatosat. Egyből eszembe is jutott, hogy nagyon megszívtam volna, ha a WC-ben dugulás lenne, amikor ilyen hasfájásos problémákkal küzdök. Szerencsére az megnyugtatott, hogy tudok egy telefonszámot, amit bátran hívhatok, ha eldugulna a WC. A vizszereles net weboldalán ti is megtaláljátok ezt a telefonszámot. Én őket szoktam felkeresni, ha bármilyen fűtéssel vagy a vízszereléssel kapcsolatos teendő van. Ugyanakkor azt tudni kell, hogy az ő tevékenységük nem csak erre a két szolgáltatásra korlátozódik. Vállalnak még csatornázást, csatornakamerázást, de csőtörés és duguláselhárítás esetén is fordulhatunk hozzájuk. 

Kezeket fel! Kinek lenne az első gondolata a pumpa?


Ez utóbbira nem volt szükség még eddig, de azért utána olvastam, ha már nem tudtam aludni, legalább hasznosan töltsem az időt. Tehát megtanulhattam, hogy nem érdemes házi praktikákkal, vegyszerekkel próbálkozni, mert az esetek nagy részében nem is használ, illetve a felszabaduló gázok veszélyesek is lehetnek, ha mindenféle kémiai anyagot összeborítunk. Emellett a kémiai folyamatok korrodálhatják a lefolyót és a csöveket, amitől azok gyorsabban elöregedhetnek.

A fizikai erőszaktól is óvva intenek minket. Mit tesz ugyanis a legtöbb ember, ha dugulás van otthon (leszámítva a vegyszeres megoldást)? Neki esik a dolognak egy pumpával, vagy a rafináltabbak csőgörénnyel teszik mindezt. A vizszereles net szerint azonban mindegyik opcióval vigyázni kell. Bizonyos esetekben lehet létjogosultsága, viszont ha egy makacsabb dugulás esetén csőgörénnyel próbálkozunk, és nem vagyunk elég óvatosak, akkor a huzalspirál letekeredve beleszorul a csőbe. Olyankor már csak egy megoldás maradt: falbontás, csőszakasz cseréje. Érdemes tehát mérlegelni, hogy megéri-e a kockázatot pumpával vagy csőgörénnyel próbálkozni. 
Összefoglalva a megoldás legtöbb esetben egy szakember. Ugyanakkor a megelőzés terén sok mindent tehetünk. Erre is van néhány tippjük, amit érdemes a fejünkbe vésni.

Hasznos tippek, amelyekkel akár olcsóbban is megúszhatjuk, mintha egy szerelés költségeit kellene kifizetni

Az első és talán legismertebb, ugyanakkor igazán olcsó megoldása a megelőzésnek, az a szűrő. Ha beletesszük a lefolyókba, akkor csökkentjük annak az esélyét, hogy az elduguljon. Fontos az is, hogy időben vegyük észre a problémákat, és ne várjuk meg, amíg az igazán elfajul. Ha azt tapasztaljuk, hogy lassabban folyik le a víz, akkor ott lehet, hogy van valami probléma. Ugyanakkor lassulás esetén sem célszerű mindenféle vegyszert vagy eszközt használni, mert azokkal még nagyobb kárt is okozhatunk. Gyakori oka lehet a dugulásnak az is, hogy a WC-be oda nem illő dolgokat dobunk, mint pl. a tampont, a betét, a ragtapasz stb. Hasonló a helyzet a mosogató lefolyója esetén is. Oda sem célszerű belekaparni az ételmaradékokat, hiszen könnyen eldugíthatja. A https://vizszereles.net fontosnak véli megemlíteni a tanácsok között azt is, hogy megfelelő zsíroldó képességű mosogató- és tisztítószert alkalmazzunk. A kisgyerekeseknél arra is fokozottan kell figyelni, hogy a gyerekek véletlenül se tudjanak játékokat, vagy egyéb tárgyakat lehúzni a WC-n.

Ezek igazán hasznos tanácsok, és többségük nem vagy alig kerül valamibe. Nekem is volt közte új. Bevallom, az első gondolataim közé tartozott volna, hogy ha lassan folyik le a víz, akkor öntök bele valamily vegyszert. Most már ezeknek az ismereteknek a fényében kétszer is elgondolkozom majd azon, hogy ez mennyire jó ötlet.