Napelemirigység

Nálunk már évek óta napelemes rendszer látja el a házat – és a kis konyhánkat is árammal, ahol az indiai és egyéb egzotikus ételek készülnek. Saci barátnőm, aki gyakran átruccan hozzánk hogy közösen főzzünk, megjegyezte: milyen jó nekünk, hogy nem fizetünk villanyszámlát.

Mondtam neki, hogy azért nem olyan egyszerű a dolog és nem két fillérért épült ki nálunk sem a rendszer. Még évek kellenek hozzá, hogy megtérüljön, de úgy számoltuk, hogy öt év múlva már minden hónap nyereséges lesz. Persze, nekünk annak idején sikerült kifognunk egy jó napenergia pályázatot. Nagyon nem mindegy, hogy teljesen önerőből, támogatás nélkül akarsz átállni az új rendszerre, vagy kamatmentes hitellel, esetleg vissza nem térítendő támogatással!

Saci is elgondolkodott rajta: előbb utóbb mindenkinek napelemek lesznek a háza tetején, csak nem mindegy, hogy most kezdesz el spórolni, vagy épp öt év múlva. Miután elkészült a tandoori csirke, meg is néztük, milyen napenergia pályázat érhető el éppen. A sporoljnapelemmel.hu elég jó forrásnak bizonyult: olvastunk rajta az aktuális napenergia pályázatokról, a megtérülésről, de magáról a technológiáról is.

Aztán megjöttek a fiúk a gyerekekkel, és miközben a csirkét pusztították, ők is bekapcsolódtak a beszélgetésbe. A barátnőm férje szkeptikus volt a témában, és azt hajtogatta, ráérnek még ezzel foglalkozni – de ahogy Sárit ismerem, a dolog már el van döntve… 😊