Nem elég, ha curry-vel fűtjük a testünket

Tudjátok, hogy nagyon szeretem az indiai konyhát és a csípős ételeket. Amikor ilyet eszem, rendszerint jól ki is melegszem tőlük. Néhány óra elteltével azonban elmúlik ez a hatás és nagyon is érzékelem, ha nincs elég meleg körülöttem.

Így azt vettem a fejembe, hogy a jelenleg túl hűvösnek ítélt hálószobámat komfortosabbá tegyem a hőmérséklet rendezésével. Szerintem az alvás minőségem is jelentősen javulni fog, ha végre nem vacogva alszom majd el.

Ehhez kaptam egy tippet egy kollégámtól, hogy itt nézzek körül. Szerencsére nagyon szépen összeszedték, hogy miket kell tudni az elektromos árammal működő fűtési rendszerekről, azon belül is az infrapanelekről.

Ami rögtön feltűnt, hogy ezeket nem az ablak mellé, vagy a padlóba kell helyezni, mint a már megszokott fűtési formákat, hanem kifejezetten a mennyezetre erősítve a leghatékonyabb. Ez mondjuk belsőépítészetileg különösen előnyös lehet, mert nem csúfítja el a lakást egy ronda radiátor vagy ősrégi konvektor és a bútorok elhelyezését sem befolyásolja a szobában. A másik előny ami eszembe jutott az a biztonság. Ha van a családban kisgyerek vagy háziállat, akkor nem tudja megégetni magát például a forró fűtőtesttel, de mivel a plafonon van, amit nyilvánvalóan nem ér fel, még az áramütéstől sem kell tartanunk. Emellett a gázkonvektorokkal ellentétben a szénmonoxid mérgezés veszélye sem áll fent, így máris megspóroltuk egy megbízható szénmonoxid mérő árát, ami azért nem elhanyagolható, mint ahogy az aggódástól való megkönnyebbülésünk sem.

Az infrapanel egyébként úgy működik, hogy nem a levegőt melegíti fel, mint a hagyományos fűtő eszközök, hanem a tárgyakat, amiket elér az általa kibocsátott infra sugárzás. Állítólag ez még jobb hőérzetet és otthonosságot biztosít, mint a korábbi lehetőségek. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szobában nem történik légmozgás ahhoz, hogy elérjük a kívánt hőfokot, tehát sem a por, sem az allergének nem kavarognak emiatt a levegőben. Manapság pedig annyi allergiás ember van, hogy ez már egy fontos szempont lett a fűtési rendszer kiválasztásakor.

A weboldalon látom, hogy rengeteg típusú infrapanel közül lehet választani. Az áruk 8 ezer forinttól egészen 140 ezerig terjed és több gyártó termékei is elérhetők. Mivel ez nekem eléggé új terület, biztos, hogy igénybe fogom venni az eladó szakemberek segítségét a választáshoz. A megfelelő eszköz fajtája ugyanis függ a légtér méretétől, a szükséges teljesítménytől, illetve a többféle elérhető dizájn miatt a saját ízlésünktől is.

Számomra az is fontos, hogy ez egy teljesen csendes fűtési forma, ami biztosan nem zavar meg sem a munkában, sem az alvásban. Nem fog olyan pattogó hangokat kiadni, mint a jelenlegi konvektorunk, amíg fel nem melegedik végre. Emellett az ára is kedvező, ha megfelelően van kialakítva. A mai világban már nem kerül olyan sokba árammal fűteni, mint régebben. Tulajdonképpen azzal is biztosan sokat spórolunk, hogy egy új építésű háznál például nem kell egy teljes vezeték hálózatot kiépítenünk a fűtéshez, ami így később nem is tud olyan könnyen elromlani.

Mivel mi nem a fővárosban lakunk, annak is kifejezetten örülök, hogy ha sikerül kiválasztani a számunkra megfelelő konstrukciót a választékból, akkor az egész ország területére ki tudják nekünk szállítani.

Úgy örülök, hogy nemsokára megoldódik ez a problémám és nem kell többé vacognom a saját lakásomban és még jobban is alhatok. Csak el ne felejtsem néhány órára kikapcsolni, amikor éppen curry-t főzünk a párommal!