Ugorjunk fejest a kulináris élvezetekbe, és a napelem inverterek világába!

Nagy átalakuláson megyek keresztül. Miután kihevertem a válást, úgy ahogy, elköltöztem vidékre, levágattam a hajam, és még egy fözőtanfolyamra is beiratkoztam, amely főleg az ázsiai konyhával foglalkozik, azon belül is az indiai ételekre specializálódott.

A tanfolyamon megismerkedtem egy nővel, aki nagyon sokat segített, hogy a nemrég megvásárolt házamat felújítsam, és energiatakarékosabbá tegyem. Egy felettébb szimpatikus céget ajánlott, mivel ők már évekkel ezelőtt beszereltették a napelemeket, és semmi panaszuk nincs azóta sem, így releváns a véleménye a számomra.

Szóval napelemek. Régóta tetszik az ötlet, de igazából a csoporttársam biztatására volt szükségem, hogy tényleg belevágjak, mert hát nem két fillérről van szó. De úgy voltam vele, hogy ez a befektetés biztosan megtérül, jót teszek vele a környezetnek, ráadásul ha amúgy is újra kell kezdenem az életemet, akkor az legyen olyan, mint amilyennek én szeretném.

Felhívtam a céget, akit ajánlottak, nagyon segítőkészek voltak, és egy tanácsadás keretein belül minden kérdésemre választ kaptam. Az inverter működése például egy teljesen új információ volt számomra. Azt hittem, az csak arra jó, hogy tudjam, mennyi energiát termelt nekem a napelem rendszer, de mint kiderült, ennél jóval fontosabb szereppel bír.

Mivel nem vagyok fizikus, ezért csak a lényeget írom le, úgy, ahogy én is megértettem.

Kezdjük azzal, hogy a napelemünk egyenáramot biztosít nekünk, de mi azt nem tudjuk felhasználni. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a háztartásban váltóáramot használunk, és a kettő nem kompatibilis egymással. Itt jön képbe az inverter nevezetű kütyü, ami átalakítja váltóárammá az egyenáramot, hogy tudjuk hasznosítani a megtermelt energiát.

Kétféle invertert különböztetünk meg, az egyik a hálózatba tápláló inverter, ennek köszönhetően tudjuk rávenni a szolgáltatót, hogy fizessen nekünk. Hogy hogyan? Az általunk fel nem használt energiát visszatáplálja a hálózatba, és azt az áramot a szolgáltató megvásárolja tőlünk, és felhasználja helyettünk.

A szigetüzemű inverter a másik fajta inverter, ami szintén átalakítást végez. Az akkumulátorból érkező energiát alakítja át nekünk megfelelő váltóárammá.

Miután kiokítottak, és megtörtént a helyszíni felmérés is, megállapították, hogyan, milyen, mennyi napelem panel kerüljön fel a lehető legjobb hatásfok elérése érdekében, beszerelték a napelem rendszert. Az ügyintézésben való szerepvállalásáért pedig rendkívül hálás vagyok a cégnek.

Gyorsan dolgozó, segítőkész, profi csapatot bíztam meg, és ezt a csoporttársamnak köszönhetem a főzősuliból. Szerintem ez egy hosszútávú barátság kezdete.